Щоб вибрати кращий соковитискач для будинку потрібно чітко розуміти, що саме вам і вашим домочадцям від неї потрібно. Адже ідеального для всіх приладу не існує, і у кожної моделі є свої переваги і слабкі сторони. У цьому матеріалі ви знайдете покрокове керівництво по вибору соковижималки для будинку і добірку відео-оглядів.
Крок 1. Визначаємося з типом соковижималки
Тип 1. Відцентрові (універсальні)
Це найпоширеніший тип соковижималок. Плоди спочатку подрібнюються за рахунок тертки, потім вони потрапляють в сепаратор, де під дією відцентрової сили сік відокремлюється від м'якоті.
Плюси:
- Вичавлює сік майже з усіх фруктів, овочів і ягід (за винятком плодів з дрібними кісточками). Особливо хороша для м'яких фруктів та овочів (наприклад, томатів або персиків).
- В циліндричний люк можна вставляти невеликі фрукти цілком (н-р, яблука, груші тощо), що суттєво економить час.
- Вичавлюється сік дуже швидко – в 2-4 рази швидше у порівнянні з шнекової соковижималкою.
- Сік з відцентрової соковижималки виходить більш рідким і однорідним, без м'якоті (втім, з іншого боку, це можна назвати і мінусом, адже сік з м'якоттю корисніше).
- Машина легко чиститься навіть без застосування спеціальної щітки.
- У цій категорії найбільший вибір приладів на будь-який бюджет.
- Вартість відцентрових соковижималок нижче, ніж на шнекові. Ціна варіюється від 1000 до 12000 рублів.
Мінуси:
- Через нагрівання плодів на етапі тертя і взаємодії м'якоті з повітрям в сепараторі, сік окислюється і втрачає частину корисних властивостей. Крім того, такий сік не вийде довго зберігати, його потрібно випивати відразу.
- Вичавлює сік менш ретельно, ніж шнекова соковижималка і дає на 10-40% менше соку (в залежності від виду фруктів/овочів).
- Дає більше піни в порівнянні зі шнековою моделлю.
- Вичавлювати сік з трав можуть тільки дорогі моделі соковитискачів, так і ті справляються з цим не кращим чином, а з пирію — і зовсім не можуть.
- Працює шумно. Шум видається приблизно такий же, як від блендера, комбайна або кавомолки.
- Відцентрові моделі, як правило, досить високі і вимагають багато місця.
У яких випадках рекомендується: Якщо у вас в пріоритеті швидкість отримання соку, скажімо, ви любите пити його на сніданок, у вас велика родина або ви шукайте соковитискач для цілого колективу, то відцентрова соковижималка – оптимальний вибір. Також її можна порекомендувати любителям соків з соковитих і м'яких фруктів та овочів, наприклад, помідорів.
Тип 2. Шнекові (інші назви: «конусна», «соковижималка холодного віджиму»)
Шнекові соковитискачі теж універсальні, але працюють за іншим принципом: вони вичавлюють сік з плодів за рахунок преса під високим тиском, а не стирання. Головна деталь приладу – конусний спіральний шнек, що працює на низьких оборотах. Зовні і за принципом роботи шнекова соковижималка нагадують м'ясорубку.
Плюси:
- Зберігає максимум корисних властивостей плодів, так як вони не окислюються в процесі приготування.
- З цієї ж причини шнекова соковижималка дозволяє робити заготовки і тримати сік у холодильнику 48 годин без втрати його поживної цінності. Можливість зберігання соку в деякому сенсі компенсує повільність роботи приладу, адже ви можете готувати напої заздалегідь.
- Віджим більш ретельний, а значить і соку він дає більше.
- Вичавлює сік практично з усього, навіть з капусти, насіння, горіхів і трави.
- Працює тихо.
- Сік виходить з меншою кількістю піни (в 1,5-2 рази порівняно з соком з відцентрової машини).
Мінуси:
- Коштує дорожче.
- Вибір приладів в цій категорії невеликий.
- Горло шнекових соковижималок менше, тому більшість фруктів і овочів потрібно попередньо розрізати, що ускладнює і уповільнює процес готування.
- Сік виходить більш густим за рахунок наявності м'якоті. З іншого боку, можна сказати, що користь м'якоті компенсує неоднорідність напою.
- Шнековий машина хоч і витискає сік з м'яких овочів і фруктів, але він виходить більше схожим на пюре або дитяче харчування. Втім, якщо у вас є маленькі діти, то це велика перевага.
У яких випадках рекомендується: Шнекова соковижималка – ідеальний вибір для гурманів, вегетаріанців, сироїдів, сімей з маленькими дітьми, хворих, яким необхідне дієтичне/рідке харчування і просто людей, що стежать за своїм здоров'ям. Крім того, шнекові апарати рекомендовані тим, хто любить соки з твердих овочів і фруктів (яблук, моркви, буряків тощо).
Тип 3. Цитрусова (цитрус-прес)
Машина спеціально призначена для вичавлювання соку з цитрусових. Конструкція електричних цитрусових соковижималок дуже проста і складається з: двигуна, резервуара для збору соку і конусоподібної насадки, яка, обертаючись на невеликих обертах, вичавлює сік із плодів.
Плюси:
- Не вимагає очищення фруктів від шкірки, досить тільки їх помити і розрізати на половинки (поперек часточок). У соковижималках інших типів вичавлювати сік з цитрусових теж можна, але для цього доведеться попередньо їх почистити.
- У ній можна віджати гранатовий сік. У шнековій соковижималці теж можна отримувати сік з гранатів, але спочатку його зерна потрібно витягти, що не дуже зручно.
- Компактна.
- Недорого коштує (ціна електричних цитрус-пресів становить 1200-3000 рублів, хоча зустрічаються і дорогі моделі за 19-30 тис. руб.).
- Проста в застосуванні.
- Працює швидко.
- Дуже легка у догляді.
- Не шумить, завдяки чому готувати соки можна навіть рано вранці, коли всі домочадці ще сплять.
- Багато моделі цитрусових машин дозволяють регулювати кількість м'якоті в готовому соку.
Мінуси:
- Не годиться для віджиму ніяких фруктів крім цитрусів і гранатів.
У яких випадках рекомендується: Якщо крім апельсинового/гранатового соку вам більше нічого і не потрібно, то соковижималка для цитрусових – ваш вибір. А ще цитрус-преси будуть дуже до речі для любителів влаштовувати вечірки. З таким приладом гості зможуть самостійно вичавлювати сік для своїх коктейлів, не очищаючи апельсини від шкірки. При цьому робота преса не буде переривати розмови, і приглушати музику.
Крок 2. Розмір і обсяг ємностей
Визначилися з типом соковижималки? Тепер давайте подумаємо про потрібному вам обсязі резервуарів для збору соку і м'якоті. Цитрусові і відцентрові машини найчастіше мають вбудовані ємності для збору м'якоті, а шнекові – окремі (продаються в комплекті).
- Для пари людина буде достатній об'єм ємності для збору соку 300-600 мл (це 1-2 склянки), об'єм ємності для збору мякоті – 1,5-1,6 л.
- Для великої родини для приготування соку за один раз необхідний резервуар об'ємом 1,5-2 л, об'єм ємності для збору м'якоті – 2,6-3 л.
Також, вибираючи відповідну модель, звертайте увагу і на розмір завантажувальної горловини. Чим вона ширше, тим більшого розміру фрукти і овочі ви зможете в неї занурити не розрізаючи.
- Середня величина завантажувальної горловини — 75 мм. В такий люк вміститься яблуко до 73 мм в діаметрі, плоди більшого розміру доведеться різати. Сама широка горловина соковижималки може мати діаметр 84-85 мм.
Крок 3. Потужність і швидкісні режими
Чим вище потужність машини, тим швидше і якісніше вона дає сік.
- Для відцентрових машин оптимальна потужність 250-300 Вт швидкість обертання сепаратора 10000-12000 обертів/хв. Купувати прилад з великими показниками (до 23000 обертів/хв) немає особливого сенсу, так як на продуктивність і якість соку це практично не впливає. До речі, деякі соковижималки мають до 9 режимів швидкостей, хоча насправді, пересічному любителю свіжовичавлених соків буде достатньо 2-3 режимів: режим низької швидкості підійде для м'яких плодів, а режим високої швидкості – для твердих. Майте на увазі, що деякі відцентрові прилади можуть мати всього 1 режим, але для приготування соків з м'яких фруктів/овочів вони не годяться.
- Шнекові соковитискачі можуть мати потужність 200-400 Вт.
- Цитрусові апарати мають зовсім невелику потужність 20-40 Вт. Насправді, у виборі цитрус-пресів потужність не має такого важливого значення, і машина потужністю 25 Вт буде відмінно справлятися з роботою.
Крок 4. Матеріали корпусу і деталей
Корпус будь соковижималки може бути виготовлений з пластику та/або алюмінію або нержавіючої сталі. Металеві корпуси набагато красивіше і надійніше пластикових, але дорожче і важче. Пластик ж значно здешевлює прилад, полегшує його і спрощує догляд за ним, а при дбайливому зверненні він теж може прослужити довгі роки.
- Майте на увазі, що на полірованої нержавіючої сталі і глянсовому чорному пластику залишаються сліди пальців рук.
Материал центрифуги в центробежной соковыжималке всегда изготовлен из нержавеющей стали. А вот у цитрусовых и шнековых соковыжималок могут быть и пластиковые детали фильтра, ведь из-за низких скоростей вращения нагрузки на них незначительны.
Шаг 5. Дополнительные параметры
Желательно, чтобы ваша будущая соковыжималка имела следующие дополнительные опции:
- Функцию «капля-стоп» (у машин с прямой подачей сока).
- Стакан или кувшин для готового сока и крышку-пеноотсекатель. Хорошо, если емкость для сока будет мерной.
- Ніжки-присоски або хоча б прості прогумовані ніжки для стійкості приладу (особливо актуально для відцентрових соковижималок).
- Можливість миття знімних деталей в посудомийній машині.
- Можливість прибирати шнур в спеціальний відсік на підставі приладу. Переконайтеся також, досить довгий чи не занадто короткий шнур у вибраній вами моделі.
- Щітка для чищення вічок сита.